Vizureşti


Ideale plek om bezoek aan Roemenië mee te beginnen. Onze Roemeense betrekkingen en bezigheden bestaan sedert 1996. Momenteel vliegt iedereen uit. Onze Franco (21), thans kamerbewoner in Madrid, moeder en Ana (16) overwegend in Boekarest. Een Roemeens-Rroma-Nederlands gezin. Landingsplaats is het dorpje Vizureşti (40 km noord-west van Boekarest), nabij Bîldana en Răcari, en Crevedia en Buftea.

Verblijf in Vizureşti combineert u gemakkelijk met bezoek aan Boekarest en/of aankomst en vertrek luchthaven OTP. Het verblijf is bij een gezin of met tent/camper op een erf.
Er is geen camping, het verblijfsaanbod is kleinschalig. Een bijzondere gelegenheid om kennis te maken met Roemenië en Roemenen. Wat u altijd al wilde weten, kunt u vragen en bekijken met de gastgevers om de tafel.

Vizureşti telt circa 1350 inwoners. Het biedt een aardige sociaal-economische doorsnee van Roemenië: arm en een beetje rijk, ontwikkeld en achterlijk, protestanten en Roemeens orthodoxen. Rroma vormen ongeveer de helft van de bevolking. Ze zijn min of meer geïntegreerd, ze spreken bijvoorbeeld wél Rromanes, maar dragen geen klederdracht. De beroepsbevolking is gespreid over gebruikelijke categorieën: dagloner, werkgever, keuterboer, chronisch werkloos, langdurig dienstverband, crimineel. In het dorp is nauwelijks werkgelegenheid. Zoals als in meer dan half Roemenië ontbreekt stromend water, aardgas en riolering. U kunt verblijven met modern sanitair, maar het kan desgewenst ook zonder.

Het dorp, gelegen in een 'Drents' landschap, heeft beperkt openbaar vervoer, een bescheiden aanbod van winkels annex barretjes, twee kerken, een basischool. Bijna iedereen heeft internet+router. Voor andere voorzieningen moet u naar elders.
Bij filmliefhebbers is de streek rond Vizureşti bekend: een deel van 'Gadjo dilo' (Frankrijk, Gatlif, 1998) werd er gedraaid.Mogelijk wilt u een tijdje nagenoeg niks doen, lummelen, lezen, kletsen, schrijven, foto's maken: voelt u welkom!

> praktische info

> over Rroma

dichterbij kunt u niet komen...
www.roemenie.com