'Kom als toerist, vertrek als vriend'© Frans Brinkman & Rob Rosinga, tijdschrift Vakantiekriebels, 1, 2003

'Kom als toerist, vertrek als vriend', zo zegt menig reisgids over Roemenië. En zo is het maar net. Het voor velen nog onbekende land laat een onvergetelijke indruk na. Een grote landschappelijke verscheidenheid, een prettig klimaat, vele kloosters en kunstschatten en veel folklore. Gastvrije mensen. Een laag prijspeil. Wat wilt u nog meer? Een onvermijdelijke typering van het platteland is 'Een reis terug in de tijd'. Dromerige dorpen, boerenerfjes met kleinvee en buitenplee, transport met paard of os. In Roemenië vindt u Rien-Poortvliet-gehuchten en Anton-Pieck-stadscentra.

Transsylvanië
Roemenië meet ongeveer tien maal Nederland en telt toch maar 22 miljoen inwoners. Onze beschrijving behelst de zuidkant van het centraal gelegen Transsylvanië. Het Karpatengebergte vormt de belangrijkste afscheiding met andere delen van Roemenië. Een boeiende landstreek, waar drie bevolkingsgroepen al eeuwenlang samenleven. Roemenen, die er altijd in de meerderheid zijn geweest, Hongaren, die er doorgaans politieke macht uitoefenden en Duitsers, die er vestingstadjes stichtten en de handel en nijverheid beheersten. Volgens de beroemde roman van Bram Stoker - ook onvermijdelijk vermeldenswaardig - leefde er de bloedzuigende graaf Dracula. Stoker liet zich inspireren door prins Vlad Tepeş van Wallachië, die orde bracht door dieven en ander gespuis in het openbaar op palen te spietsen.

NL-campings
We geven u een indruk van een aantal door de ANWB positief gewaardeerde campings en hun omgeving. De camping in Aurel Vlaicu is in 2002 gestart, maar krijgt van ons al vast de nodige sterretjes. Wie discodrukte wil vermijden, komt op deze campings goed aan zijn trekken. Op een uitzondering na zijn er Nederlandse beheerders.

De Oude Wilg Camping 'De Oude Wilg' ligt in het dorpje Cârta, 45 km van Sibiu richting Braşov (E68). Bij aankomst wordt u verwelkomd met een praatje en een drankje. De beheerders voorzien u ook met genoegen van barbecue en brandhout.
In Cârta kunt u een bezoek brengen aan de ruine van een klooster. De bewaard gebleven kapel is in gebruik als Duits-Hervormde kerk. Op 500m van de camping vindt u een stuwmeer, waar u met boot of kano een tochtje kunt maken of kunt vissen. In het nabije Sâmbata vindt u de voormalige Koninklijke Stallen, waar u kunt paardrijden op een Lippizaner. U kunt daar ook het klooster bezoeken dat stiekem werd herbouwd. We schrijven 1985: terwijl in Boekarest historische wijken worden gesloopt voor de waanzinnige nieuwbouw van Ceauşescu, krijgt de Roemeens Orthodoxe kerk in Transsylvanië goedkeuring van de communistische partij voor het realiseren van een kleine opslag voor kerkelijke kunstschatten. Wanneer het bewind ontdekt dat er in werkelijkheid een klooster wordt opgetrokken, is de bouw zo ver gevorderd dat weer afbreken een gepasseerd station is.
In Cârta heeft u het Făgărăşgebergte onder handbereik. Richting Curtea de Argeș (weg7c) rijdt u naar Bâlea en weet u zich geflankeerd door de hoogste toppen van Roemenië: Negoiu (2535m) en Moldoveanu (2544m). De campingbeheerders adviseren u graag voor prachtige bergwandelingen! U heeft de kans een hert, wild zwijn, lynx, wolf of beer tegen te komen, dat zijn dorst lest in een van de ruim zeventig bergmeren. Vier kilometer voorbij de 165 meter hoge stuwdam in het meer Vidraru ligt het vervallen kasteel Poienari, dat Vlad Tepeş in 1457 liet bouwen door gevangen genomen grootgrondbezitters die jaren tevoren zijn vader en broer levend hadden begraven. Vlad ontsnapte er ooit aan de Turken door te vluchten op een paard met achterstevoren gemonteerde hoefijzers. Dertig kilometer verderop ligt Curtea de Arges, een van de vier Wallachische hofsteden, waar de door Griekse meesters geschilderde fresco's in de kleine 14e eeuwse Biserica Domneasca en het prachtige exterieur van de grotere Biserica Episcopala het decor vormen van de mysterieuze meester-Manole legendes. Als u er een stevige autotrip van maakt, rijdt u via Râmnicu Vâlcea (weg 73c, daarna E61) terug naar Cârta. De schoonheid van het dal van de Olt, kan u daarbij onmogelijk ontgaan. Langs deze weg zijn vele pleisterplaatsen. Wilt u een bezoek brengen aan Boekarest, dan kunt u kiezen voor de snelle route via Pitești. Anders reist u over twee andere hofsteden, Câmpulung (weg 73c) en Târgoviște (weg 71) waar diverse bezienswaardigheden zijn

Dârsta Camping Dârsta in Braşov behoort volgens de ANWB tot de betere campings van Roemenië. Centraler in de Karpaten kunt u nauwelijks verblijven. Volop gelegenheid tot wandelen, klimmen of het minder inspannende gebruik van kabelbanen biedt bijvoorbeeld het Bucegi-massief, waarvan de stijle rotswanden spectaculair oprijzen uit het dal van het Prahova-riviertje. In het dal - langs de weg naar Boekarest - liggen bekende toeristenoorden als Predeal, Sinaia en Busteni. Bezoekt u in Sinaia beslist het 19e eeuwse Peleş paleis. Wees niet gepikeerd als men u gebiedt slofjes aan te doen; men is terecht zuinig op dit buitengewone monument dat is gebouwd door de van de Duitse adel (Hohenzollern) 'geleende' Koning Carol I. Ook het totaal andere Art Nouveau interieur van het kleinere naburige Pelişor is prachtig.
Het centrum van Braşov is gebouwd door Saksische kolonisten. Interessant zijn de Zwarte Kerk en het raadhuis op het plein waar geregeld festiviteiten plaatsvinden. Vanuit deze camping is tevens de streek rondom Sfantu Gheorghe en Miercurea Ciuc te verkennen. Hier wonen de vooral op bosbouw gerichte Szekely-Hongaren met hun eigen uitgesproken folklore.

Aurel Vlaicu Camping Aurel Vlaicu (vanaf de staanplaatsen vrij uitzicht op de bergen) vindt u in het gelijknamige dorp, dat z'n naam dankt aan de beroemdste Roemeense luchtvaartpionier. Er is een klein herinneringsmuseum. Het dorp ligt aan de E68, circa 10 km na Orãştie, gezien vanuit Deva/Simeria. Op de camping kunt u door plaatselijke middenstanders geleverde voedingsmiddelen kopen. Er is ook een kleine eetgelegenheid. Bij ons recente bezoek tonen de rode konen van de gastvrouw dat ze geen routinier is. Het eten smaakte er niet minder om. Voor uw ochtendkoffie zet u zich echter op de authentiek gammele stoelen van het plaatselijke terras.
In de directe omgeving treft u rijk viswater. Uitstapjes zijn mogelijk naar Hunedoara (kasteel van Iancu Hunedoara en Hateg (Europees buffelreservaat) en naar het kuuroord Geoagiu Bai (thermale baden). Aurel Vlaicu en de Oude Wilg vormen een prima combinatie van verblijf, met Sibiu als tussenstop. Uw bezoek aan Transsylvanië is incompleet zonder een bezoek aan het historische centrum van deze stad. Sibiu's Brukenthal-museum (een van de oudste is in de wereld) herbergt een rijke collectie uiteenlopend van Hollandse meesters tot Centraal Europees zilverwerk. Ook kunt u er terecht voor wetenswaardigheden over de Saksische aanwezigheid in Transsylvanië.

Benelux Camping Benelux ligt in Blãjel, een klein dorp ten noorden van Mediaş, weg 14a, richting Tãrvãveni. Het is ook mogelijk er een cabana (houten huisje) te huren. Voor campinggasten is er een zwembad.
Vanaf deze camping bezoekt u allereerst de parel aan de Middeleeuwse Transylvaanse kroon: Sighişoara. Het eveneens door Saksen gestichte vestingstadje verheft zich op een hoge rots boven het latere Roemeens Sighişoara. Het is volledig intact en herbergt het geboortehuis van Vlad Tepeş.
Als u er net als ons even genoeg van hebt dat meer mensen ongerept Roemeni hebben ontdekt, keert u dan om richting Mediaş en sla na zo'n 20 km linksaf. Door een lieflijk glooiend dal bereikt u na 12 km Biertan. Een weldadige rust doet de laatste tekenen van Westerse stress uit u wegvloeien. Dit, ja dit… is vakantie! Bezoek de weerkerk en zijn torens en hoop dat er geen gids of andere betweter predikt. Als u iets over Biertan wilt weten, lees er dan van tevoren over. De plek zelf dient genomen te worden zoals die is: weergaloos puur. Grazende koeien achter de op een UNESCO-lijst prijkende kerk. Ganzen waggelen langs oude Saksische boerenhuizen de stoffige zandweg af. Je kan er de rust ruiken. Geef toe aan de drang er rond te blijven hangen.

Eldorada Camping Eldorado is de oudste Nederlandse camping en tevens de grootste. Een camping die zijn naam eer aan doet. De aanwezige faciliteiten zijn te veel om op te noemen. U vindt de Eldorado website via een linkpagina (zie kader). Gelegen in Gilău, aan de E60 nabij Cluj-Napoca, is het een ideale camping als u Roemenië binnenkomt of verlaat via Oradea. Met het Apusenigebergte, de Huedin-depressie en de Turda-kloof in de directe omgeving zijn er talloze vakantiemogelijkheden. Bergwand klimmen, paardrijden, zwemmen, speleologie… Noem het, en het kan er. Cluj-Napoca was ten tijde van de Romeinen al een bekend centrum. Vandaag de dag is deze stad zowel in cultureel (mix van Roemenen en Hongaren; internationaal bekend operagezelschap) als in zakelijk opzicht (veel Roemeense lage-lonen-ingenieurs programmeren hier software voor West-Europa) een belangrijke stad en de tegenpool van Boekarest.

Algemene informatie

Mocht u beelden hebben van bizarre rij-omstandigheden: de doorgaande wegen verkeren in een uitstekende staat. Er zijn volop tankstations en pinautomaten. Vierbaanswegen zijn er echter weinig, dus heeft u te maken met snelheidsbeperkingen in bebouwde kommen en met om ruimte strijdende trage autootjes, vrachtverkeer en paard & wagen op tweebaanswegen. Om nog maar te zwijgen van loslopend vee en schaapskuddes. Och, met caravan of vouwwagen kunt u toch al niet zo hard. En u bent immers op vakantie? Pauzeert u dus eens bij een minibarretje, een magazin mixt (een winkeltje waar de uitbater alles lijkt te verkopen wat hij toevallig voorhanden heeft) of een eigentijdse McDonald's Drive Inn.

Aanrijdroutes:
Afstand Arnhem - Sibiu: 1876 km.
Gangbaar: E3 Duitsland - Passau, A1 Oostenrijk - Linz/Wenen, A4 - Hongaarse grens, M1 Hongarije - Boedapest. Keuze: E 60 - Borș, Roemenië - Oradea of M5 - Szeged, E68 - Makó, Roemenië - Arad.
Alternatief door Hongarije, zonder tolwegen en met meer afwisseling: na grensovergang Borș 'oude' weg naar Györ, Székesfehérvár, Dunaföldvár, Izsac, Jakabszalles, Kiskunfélegyháza, Csongrad, Szentes, Oroshaza, Mezokovacshaza, Battonya - Arad (Roemenië).
U heeft geen visum nodig.

Meer lezen:
Roemenië/Moldavië (Lonely Planet)
The Rough Guide to Romania (Rough Guide; Tim Burford & Tim Richardson)
Rumanische Karpaten (Aragon)
Roemenië (Tropeninstituut/NOVIB; Jan Willem Bos)
Reishandboek Roemenië (Elmar; Bernard van der Berg)
Reisgids Roemenië (Kosmos; Kees Linthorst)
Rumanien (DuMont Buchverlag Köln; Evi Melas)
Abdijen en Kloosters in Oost Europa (Fontein /Lannoo; Julien Weverbergh e.a.

Internet informatie