achterflaptekst suïcidepreventie


Cliënten die suïcidegedachten hebben, zijn meer bezig met overleven dan met dood willen. Dat is een essentieel uitgangspunt in dit boek. Deze uitgave is een bijgewerkte herdruk van de publicatie uit 2009.

Rode draad door dit boekje is dat het gesprek met een suïcidale cliënt een aantal belangrijke fasen kent: signaleren en onderzoeken van suïcidaliteit en voorkomen van een suïcidepoging. Je bent steeds met alle fasen bezig, maar het is noodzakelijk ze te onderscheiden en opeenvolgende accenten in de hulpverlening te leggen. Je kan niet aan temperen van suïcidaliteit beginnen voordat je expliciet contact hebt over de suïcidaliteit of als de ernst van het suÔcidevoornemen onduidelijk is. Dat klinkt logisch, maar de neiging om snel oplossingsgericht te werken is groot, waardoor het gesprek mogelijk vluchtig en ineffectief wordt.

De gespreksvoering en hulpverlening sluit direct aan bij de Multidisciplinaire richtlijn diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag (MDR). Met dit boek geven we praktische handvatten voor de gespreksvoering die in deze richtlijn wordt aangewezen. Onderliggende ideeŽn zijn 'evidence based'. De vaardigheden zijn 'practice based' en komen voort uit jarenlange ervaring van de auteurs.

Dit boek is geschreven naar de Nederlandse situatie. We hopen dat ook Vlamingen er nuttig gebruik van kunnen maken.

'(Ö) verplichte literatuur voor iedere beginnende hulpverlener', aldus de directeur van 113Zelfmoordpreventie Jan Mokkenstorm.

Paul van Hoek was werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij een GGz crisisdienst en is nu opleider trainer op het gebied van sociale psychiatrie. Daarnaast werkt hij als POH-GGZ in een huisartsenpraktijk.

Frans Brinkman was eveneens werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij een GGz crisisdienst, en als trainer en docent. Hij is onder andere auteur van 'Individuele gespreksvoering'.


Uitgeverij de Graaff 2017
ISBN 978-90-77024-55-3 NUR 777 / 740


www.roemenie.com