Alle wegen wegen leiden naar... Roemnië203 pagina's - pocket. 15,46 euro, http://www.lulu.com

Na Oost, west... RoemeniŽ! is er weer een bundel met dezelfde achtergrond. In dit boek schrijven Nederlandse en Belgische auteurs over hun RoemeniŽ-ervaringen. Het boek is een initiatief van deelnemers aan het Nederlandstalige internetforum http://prikbord.ropromo.org. Het is een niet-commerciŽle uitgave, van ieder verkocht exemplaar komt 2,50 euro ten goede aan Operation Villages Roumains.

De auteurs nemen u mee langs pittoreske kerken, het Roemenië nog buiten de EU, de eeuwenoude kerkorganisatie en -traditie, het moderne Boekarest, persoonlijke anecdotes, kleine observaties, toeristisch verblijf, werk, wetgeving en bruiloften. Verhalend, opiniërend, ontspannend - dat is opnieuw de kracht van deze bundel: de auteurs wonen en werken in Roemenië of hebben een jarenlange band met het land. Ze schrijven direct uit ervaring, uit hoofd en hart .

» Klik en bestel!

De bestelling bij internetuitgeverij Lulu moet via credit card. Een alternatief is Pay Pal. geeft dit problemen, neem dan contact op met de OVR (www.hdd.dds.nl/OVR/OVR.htm).

Voorwoord

Als alle wegen naar RoemeniŽ leiden, zoals de titel van deze verhalenbundel luidt, dan ontkom ik niet aan de gedachte dat men het erfgoed uit het eeuwenoude DaciŽ in zijn oorspronkelijke staat wil behouden. Het zal voor de ťťn met zijn moderne bolide een bron van ergernis zijn, maar voor de ander die wil onthaasten een verademing. En zo is het ook met deze verhalenbundel, waarin iedere schrijver op haar of zijn manier naar RoemeniŽ kijkt.
Och, en laten we wel wezen, doen onze Roemeense vrienden het nu zo verkeerd? Want in Nederland en BelgiŽ geven we miljoenen uit aan snelheidsbeperkende maatregelen en in RoemeniŽ beduidend minder, maar wel met hetzelfde resultaat.

De prachtige verhalen in deze bundel zijn erg herkenbaar en aansprekend voor iedereen die RoemeniŽ heeft bezocht en zeker voor hen die er permanent verblijven.

Zou die herkenbaarheid en die speciale band die velen met RoemeniŽ onderhouden, wellicht voortkomen uit het feit dat omstreeks 1150 veel migranten afkomstig waren uit de Zuidelijke Nederlanden, die we tegenwoordig Vlaanderen, Limburg, Brabant en Zeeland noemen en wat nog merkbaar is in de Saksische dialecten?

Onze voorvaderen waren de bouwers van de zogenaamde weerkerken waarvan er honderden in TranssylvaniŽ worden aangetroffen. En zoals bekend wordt een deel van de opbrengst van deze verhalenbundel beschikbaar gesteld aan Opťration Villages Roumains die op zich heeft genomen om de weerkerk in Axente Sever (Frauendorf) te restaureren. Je zou dan kunnen stellen dat hiermee de cirkel rond is en onze voorvaderen op een voorbij vliedende wolk ons hun goedkeuring geven.

Voor de lezers en de schrijvers is het een mes dat aan twee kanten snijdt. Enerzijds het genoegen van het schrijven of lezen van deze verhalen en anderzijds het vergaren van onsterfelijke roem met hun bijdragen, omdat ook zij een bijdrage hebben geleverd aan het in stand houden van een gezamenlijk cultureel erfgoed. Zij kunnen het met eigen ogen aanschouwen, omdat de weerkerk in de loop van 2009 feestelijk heropend zal worden, waartoe zij bij deze zijn uitgenodigd.

Namens Opťration Villages Roumains wil ik mijn erkentelijkheid uitspreken voor de initiatiefnemers die op deze wijze het nuttige met het aangename op een voortreffelijke wijze hebben verenigd.

Ben Jager
Honorair Consul van RoemeniŽ in Nederland
Voorzitter Opération Villages Roumains
Voorzitter Romanian Business Club
>

Inhoud

Voorwoord - Ben Jager - 5

Onderweg zonder EU - Barend van Barneveld - 7

Een excursie met zestien Nederlanders - Kris Verellen - 11

Brandweerwagen voor Borsa - Hubert Seevens - 16

Een reis met hindernissen - Ina Smits - 22

Een tocht met de fiets door RoemeniŽ - Frans Rochtus - 30

Motorrondrit door RoemeniŽ - Aloys Soulliť - 50

De Roemeens Orthodoxe kerk, een historisch perspectief - Alex Middel - 56

Verschillen in religieuze ervaringen - Tudor Georgescu - 61

Heilige huisjes, vele kruisjes - Noor Vergeer - 64

Straatmomentjes - Noor Vergeer - 68

Hongaars kerkje - Marten van Dijken - 72

Feestweek - Janneke Vos - 74

Een Nederlandse straat - Okke Last - 77

Kringen in de wind (2) - Frans Brinkman - 85

Het Bruiloftsdiner - Go Wammes - 89

Casă de Piatră - Bob le Nobel - 92

Bunicul en Bunica - Go Wammes - 95

Frustrerend bankieren in RoemeniŽ - Stefan - 98

Verzoening - Anita van Roekel- van Eijck - 102

Geluk - Anita van Roekel- van Eijck - 104

Anekdotes - Evert Wiskerke - 105

Vlad - Okke Last - 107

De laatste Saks van Meşendorf - Ton in 't Veld - 111

De liefde van Mimi voor Julio - Ton in 't Veld - 114

De şmecher en ons schoonmaakvrouwtje - Ton in 't Veld - 117

Een chip in mijn rug - Ton in 't Veld - 118

Nieuwe grondwet - Dennis van Peppen - 120

Glamourland - Dennis van Peppen - 123

Economisch succes met schaduwkanten - Dennis van Peppen - 129

Ergens tussen hoop en frustratie - Dennis van Peppen - 134

De Pescărie - deel 2 - Stan Distelmans - 144

Mijn haat-liefdeverhouding met Boekarest - Dennis van Peppen - 154

Roemeens rijbewijs - Ine van Zeeland - 159

De ziel van RoemeniŽ - Chris Kroon - 164

Heilig huisje - Ton in 't Veld - 170

Een lange tocht ten afscheid - Francesco Frentrop - 172

Nooit - Anita van Roekel-van Eijck - 195

Over de auteurs - 198

» Bestel nu!